Návody a inspirace

Vyšívaný obraz ve stylu line art

Přečtete za 3 minuty

Line art art ve spojení s výšivkou. Na první pohled dva odlišné světy nabízejí inspirativní způsob, jak vytvořit moderní dekoraci pro váš domov. Jedinečný obraz v čistých liniích může zdobit i vaši zeď.

Line art pomocí jehly a nitě

Line art přestavuje lineární druh umění, který vzniká malováním či grafickým potiskem rovných čar a křivek na jednoduché pozadí (papír nebo plátno). Lze skutečně hovořit o kráse v jednoduchosti, protože výsledný obraz je vytvořen z jediné linie.

Noezon dnes potisk linii vymění za jehlu a spojí dohromady dvě různé techniky. Nejedná se o žádnou složitou výšivku, zvládnou ji hravě i začátečníci. Použijeme jednoduchý steh (tzv. zadní steh) a přejdeme od tradiční techniky vyšívání k moderní.

Na vyšívaný obrázek si připravíme:

  • plátno (rozměr 30 x 40 cm)
  • štětce na malování
  • akrylové barvy
  • jehla
  • vyšívací bavlnky
  • tištěný motiv pro výšivku
  • nůžky
  • lepicí páska k připevnění motivu

Postup

1. Nejprve plátno natřete barvou a nechte barvy řádně zaschnout.

2. Vytiskněte vybraný vzor na papír, přiložte jej na plátno, upevněte lepicí páskou a podle vzoru děrujte. Mezi jednotlivými děrovanými díly nechte asi půl centimetru, u detailnějších částí děláme vpichy hustší.

3. Ustřihněte nit (asi 50 cm) a zauzlujte ji. Až nit spotřebujete, jednoduše ji zezadu znovu zauzlujte, ustřihněte další nit a pokračujte.

4. Zadní steh na plátně začínáme ze zadní strany do druhé dírky, pokračuji do první dírky zepředu dozadu. Druhý steh jdeme zase zezadu plátna do třetí dírky a vracíme se do druhé dírky.

5. Na konci projektu zauzlujte nit.

6. Obrázek je hotový, stačí jen najít správné místo pro jeho umístění.

Noezon tip 1: Namíchejte si vlastní barvu a tvořte tón v tónu. Přidáním bílé můžete vytvořit širokou škálu dalších odstínů.

Noezon tip 2: Barvy můžeme v závěru zafixovat lakem k tomu určeným. Ten vytvoří na malbě transparentní povrch, který ji chrání před poškozením či zežloutnutím.

ID27176
Štětce 6 ks
Máme 5 kusů
42 Kč
ID24462
Ideal skládací nůžky na přízi
Máme více než 50 kusů
99 Kč

Noezon inspiruje

Copyright Noezon.sk © 2009 - 2024